η βιβλιοθηκη του συνδεσμου
Η βιβλιοθήκη του Συνδέσμου ιδρύθηκε πριν από 44 χρόνια με την υπ`αριθ. 10/ 22-1-1970 πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στεγάζεται σε ξεχωριστή αίθουσα στον ίδιο όροφο( 3ο) όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι ιδιόκτητοι χώροι του Συνδέσμου, στο κτήριο επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη43 ( πρώην Πειραιώς).
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί κυρίως βιβλία, αλλά και ποικίλο άλλο ενημερωτικό υλικό, όπως εφημερίδες και περιοδικά, ηλεκτρονικό υλικό, χάρτες και φωτογραφίες. Φυσικά το κύριο υλικό της είναι τα βιβλία, ταξινομημένα κατά τμήματα και θεματικές ενότητες. Υπάρχουν περίπου 1600 τίτλοι βιβλίων που υπερβαίνουν τους 2250 τόμους. Χωρίζονται στα τμήματα: Βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, Λακωνικού ενδιαφέροντος και βιβλία Λακώνων συγγραφέων.
Το μεγάλο τμήμα είναι αυτό των βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν αξιόλογες σειρές, πολύτομα έργα και διάφορα ενδιαφέροντα βιβλία παλαιών και νεότερων εκδόσεων: τέσσερις ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, πολλά λεξικά, πολύτομα ιστορικά έργα, απομνημονεύματα, φιλολογικές εκδόσεις, βιβλία επιστημονικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά και άλλα πολλά. Ο εμπλουτισμός συνεχίζεται με τις συχνές προσφορές Λακώνων και άλλων δωρητών.
Στο τμήμα Λακωνικού Βιβλίου, που καλύπτει το 1/5 του συνόλου των βιβλίων (πάνω από 300 τίτλοι,) μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθήσει τη λακωνική βιβλιογραφία, ταξινομημένη κατά θέμα και περιοχή: Λακεδαίμων, Μάνη, Επίδαυρος Λιμηρά, Αρχαία και Νεότερη Σπάρτη, Μυστράς, Λακωνική Εκκλησία, βιβλία για όλη τη Λακωνία κ.α. Υπάρχουν παλαιές και νεότερες εκδόσεις από το 1874 μέχρι σήμερα.
Το τμήμα Λακώνων Συγγραφέων φιλοξενεί τους Λάκωνες που τα βιβλία τους όμως δεν αναφέρονται στη Λακωνία. Πάνω από 200 είναι οι Λάκωνες συγγραφείς και πάνω από 400 τα βιβλία τους. Φιλοξενούνται γνωστά ονόματα της επιστήμης και της τέχνης, όπως ο Θεοδωρακόπουλος, ο Καργάκος, ο Ρίτσος, ο Βρεττάκος και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, Λάκωνες συγγραφείς.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί ακόμη και πολλά ξενόγλωσσα αξιόλογα βιβλία, από τη συλλογή του εκλιπόντος ΦώτηΠαλογιαννίδου που μας πρόσφερε ηΣπαρτιάτισσα σύζυγός του κα Πίτσα Παλογιαννίδου. Φιλοξενεί ακόμη και άλλο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό: Περιοδικά ποικίλου περιεχομένου ( άνω των 80 τίτλων), Λακωνικά περιοδικά, Λακωνικές εφημερίδες παλαιές και νεότερες, όπως η ΗΩΣ (διαθέτουμε 14 φύλλα των ετών 1898-1916), ο Κήρυξ της Λακωνίας ( δύο φύλλα του 1929 και 1932) και η Λακωνική Δράσις ( των δεκαετιών 1960 και 1970). Το ηλεκτρονικό μας αρχείο περιλαμβάνει δίσκους με μουσική λακωνική και ντοκυμαντέρ για τη Λακωνία και τη δράση του Συνδέσμου και άλλων συλλόγων.
Στη βιβλιοθήκη φιλοξενούνται και οι εκδόσεις του περιοδικού του Συνδέσμου ΛΑΚΩΝΙΚΑ που συμπλήρωσε το Δεκέμβριο του 2013 τα 250 φύλλα και τα 50 χρόνια κυκλοφορίας του(πρωτοεκδόθηκε το 1964). Υπάρχουν όλα τα εκδοθέντα φύλλα μεμονωμένα αλλά και δεμένα σε τόμους.
Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη 10 π.μ. μέχρι 1 μ.μ. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο αλλά και ως δανειστική. Οι αναγνώστες και οι ερευνητές, Λάκωνες και άλλοι, μπορούν να αναζητήσουν βιβλία και έντυπα, καθοδηγούμενοι από τον Έφορο ή άλλους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη αποτελεί όχι μόνο χώρο έρευνας και μελέτης αλλά και χώρο συνάντησης και επικοινωνίας των μελών του Συνδέσμου και των άλλων Λακώνων.
Όπως ήδη γράψαμε, η βιβλιοθήκη έχει συγκροτηθεί κυρίως από προσφορές βιβλίων και άλλου υλικού από Λάκωνες και άλλους φίλους, συγγραφείς και βιβλιόφιλους. Δεχόμαστε και επιζητούμε, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και την εξυπηρέτηση των αναγνωστών μας, ποιοτικά βιβλία και έντυπα, κατά προτίμηση λακωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και φωτογραφίες και ηλεκτρονικό υλικό.
O Έφορος της βιβλιοθήκης
Κων-νος Μπατσάκης